Az első étel, amit egy Spanyolországba utazó kipróbál, az a katalán kenyér és a spenótos sonka. Nem csoda, hiszen egy csodálatos és verhetetlen páros! Ha valakinek eddig ez kimaradt volna, annak most itt a lehetőség egy kis kalandozásra. A spanyolok nem az isteni fehérboraikról híresek, ezért mindig boldogsággal tölt el, amikor egy jó magyar fehérbort löttyinthetek a párolódó spenótra, miközben mosolyogva nézem a konyhák, a hagyományok és az ízek keveredését.
Katalán kenyér hozzávalók |
A baugette-t hosszában félbe-, aztán két vagy három részre felvágjuk, attól függ, mekkora a bagettünk. Így hat fél baguette-t kapunk, de a lényeg, hogy akkora darabok legyenek, mint a sonkaszeleteink. |
|
Kézi botmixerrel összeturmixoljuk, a kenyerekre kenjük, majd ráfektetjük a sonkákat. Ezután egy csepp olívaolajon melegíteni kezdjük először a baguette alját, majd 1 perc elteltével átforgatjuk a sonkás felére, négyig számolunk és a spenóttal együtt fogyasszuk. |
|
A spenótot (ha mirelitből készítjük, akkor előtte olvasszuk ki) kevés olívaolajon megmelegítjük, beleszórjuk az apróra vágott fokhagymát, felöntjük a finom fehérborral és ízlés szerint sózzuk. | |
Beleszórjuk a csíkokra vágott sonkaszeleteket, néhány percig pároljuk, majd felöntjük tejszínnel, összeforgatjuk, forralunk rajta egyet és már tálalhatunk is. Tálaláskor, ízlés szerint megszórhatjuk pár szelet chili paprikával. |