Első hosszú stoppolásom alkalmával, (amelynek célja Spanyolország déli tengerpartja volt) átutazóban San Remo-n, az éhségtől elnyűtten leballagtam a tengerpartra. Egy ottani kis étteremben fogyasztottam el életem első tenger gyümölcsei spagettijét, ami ott speciel a kis halászhajókról összegyűjtött maradékból készült. Akkor azt gondoltam, hogy csak azért ízlik annyira, mert az éhség erősen befolyásolja a józan ítélőképességemet, de egy év múlva visszatértem ugyanoda és rá kellett jönnöm, hogy ez az étel az egyik kedvencem lesz.
Hozzávalók - 40 dkg spagetti tészta |
A spagettit „fog alá valóra”, vagyis al dente-re főzzük, úgy, hogy a tészta vizébe sót és kb. 4 cl olajat teszünk, hogy ne ragadjon össze. Közben egy wokban enyhén felhevítetjük az olívaolajat, amelyen üvegesre pároljuk az apróra kockázott vöröshagymát. |
|
Beleöntjük a kiolvasztott tenger gyümölcseit, felengedjük a száraz fehérborral és addig főzzük, amíg a bor leve nagyjából elfő. Ezután a vékony szeletekre vágott fokhagymát beleszórjuk, fél narancs levével meglocsoljuk és hozzáadjuk a karikára vágott chilit. | |
Ízlés szerint sózzuk, majd friss petrezselyemmel megszórjuk. Az elkészült spagettivel összeforgatjuk, beledobáljuk a félbevágott koktélparadicsomokat és összemelegítjük. A főzéshez használt száraz fehérborral tálaljuk. | |
Tipp: A tenger gyümölcseit, mint általában a tengeri herkentyűket ne pároljuk túl sokáig, mert egy idő után csak egyre keményebb lesz. |