Más néven kenyérlángos, avagy a felturbózott tejfölös kenyér… Nem egyszer előfordult már velem, hogy a barátaim határozottan kijelentették, nem szeretnék, ha egész nap sütnék-főznék, hiszen ők csak egy zsíros kenyeret szeretnének enni, lilahagymával. Persze, ha ehelyett meglepem őket egy jó szalonnás-tejfölös-lilahagymás kenyérlángossal, sosem fakadnak sírva. Arról nem is beszélve, hogy készült már nálam kenyérlángos fahéjas szilvával is…
Hozzávalók A feltéthez |
Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ezután a lisztet elkeverjük egy csipet sóval, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, beleöntjük a vizet és az olajat. A tésztát jól kidolgozzuk, majd nagyjából 1 órán át letakarva kelesztjük. Ha megkelt, átrakjuk egy tepsibe, szétterítjük, széthúzzuk. | |
A tejfölbe belenyomjuk a fokhagymákat, egy kicsit megsózzuk és jól összekeverjük. A tésztát megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a kockákra vágott császárszalonnát, és a karikákra vágott lilahagymát. Mehet a sütőbe vagy a kemencébe! A sütőt előmelegítjük és nagyjából 20 percre berakjuk a tepsit. |
Tipp: Ha kemencében sütjük, akkor a főételünk elkészülte után tegyük be, mivel ilyenkor kemencénk már elérte az ideális hőfokot. Addig sütjük, amíg a tetején a feltét szépen megpirul.