A krumplipüré és a marhasült mindig verhetetlen páros marad. Valahogy nincs olyan ember (a vörös-húsevők között), aki ezt ne szeretné. És most csupa kedvességből ide sorolom azokat is, akik nem átallnak egy jófajta hátszínt „cipőtalpra” sütni...
Márpedig ezeken a hideg, téli estéken igencsak megmelengeti a szívem egy jó szelet marhahús, friss krumplipürével tálalva. Ez a recept pontosan oly kevésbé osztja meg az embereket, mint a vörösborok közül a Merlot. Úgy döntöttem, hogy köret nem is kell hozzá sok, hiszen ez az étel borral az igazi.
Hozzávalók |
A marhahátszínt süssük körbe vajban és pihentessük (ez már ismerős lehet, ez egy régi, jól bevált módszer)! A megfőzött krumplit törjük össze vajjal, szerecsendióval, sóval, és ha úri kedvünk úgy tartja, akár füstölt ömlesztett sajttal! Miközben ezt megtettük, a husink már kipihente magát, úgyhogy fel is szeletelhetjük az általunk preferált vastagságra, ami az én esetemben kb. két ujjnyi volt! | |
Az így felszeletelt, csodaszép húsunk egyik oldalát süssük három, a másikat másfél percig! Ha kitálaltuk a húsokat, a megmaradt vajba szórjuk bele a hagymát, öntsünk bele egy kis vörösbort és balzsamecetet - éppen csak annyit, hogy szaftos legyen -, majd pároljuk még néhány percig! Sózzuk, borsozzuk, (egy csipet cukrot is elbír), majd öntsük nyakon vele a kitálalt húsokat! A burgonyapürére szórhatunk kevés finomra vágott snidlinget. |
Tipp
Én botmixerrel szeretem a burgonyapürét megtörni, mert nagyon habos lesz tőle, és azt is szeretem, ha marad benne egy-két krumpli darabka, így a tálaláskor egy evőkanálról lecsorgatva, guszta halmokat tudunk belőle készíteni.