A hideg, téli estéken mindig visszasírom a nyári grillezések hangulatát. Egy valami kárpótol ilyenkor, mégpedig, hogy használhatom a régi, jól bevált tisztított vajat a marhahúsok sütéséhez. A főzőcske során az már persze teljesen természetes volt, hogy egy ilyen különleges marhahúshoz finom vörösbor passzol, de gondoltam, ebben viszont újítok. Innen jött az ötlet az áfonyás, balzsamecetes, vörösborzseléhez. Így a receptben végül találkozik a jól bevált és az új praktika. És, hogy azért valamit visszahozzak a grillezős estékből is, köretnek jó sok zöldséget válogattam össze.
Hozzávalók |
Érdemes a zselével kezdeni, mert kell pár óra, amíg eléri a kellő állagot. Ehhez forraljuk fel a vörösbort a balzsamecettel és a barnacukorral! Ha felforrt, vegyük vissza a lángot, dobjuk bele az áfonyát és főzzük pár percig! Én először lapzselatint használtam, - amit egyébként nagyon szeretek -, de hamar kiderült, hogy ehhez a recepthez alkalmatlan, mert 1 másodperc alatt bemattul tőle a zselénk, bár ez az ízt nem befolyásolja. | |
A zseléken többnyire feltűntetik, hogy mihez ne alkalmazzuk, persze az áfonya sehol sem szerepel. A tapasztalatom alapján azt mondom, hogy ide kivételesen jobb lehet a porzselatin. Járjunk el a csomagoláson feltűntetett utasítások szerint, mert itt mindig leírják, hogyan kell használni! A formába töltéskor dobjunk bele néhány levél bazsalikomot, mert nemcsak jól mutat, de friss ízével fel is dobja a zselét. Innen már gyerekjáték az egész. | |
A húst – ha igényli – hártyázzuk le, majd tisztított vajon nagy hőfokon süssük körbe, minden oldalát 2-3 percig! Ezután tegyük félre egy tányérra pihentetni! Amíg a hús pihen, nekiállhatunk a köretnek. | |
A zöldségeket a képen látható módon – már ha tudjuk, vagy nagyon hasonlóan – daraboljuk fel, majd egymás után dobjuk a serpenyőnkbe, amelyben egy kis olívaolajat hevítettünk! Először a sonkahagymát, aztán a fokhagymát, majd a répát, a zellert, a cukkinit és a gombát, végül pedig a paradicsomot. | |
Amikor a gombához érünk, elkezdhetjük melegíteni a másik serpenyőben az olvasztott vajat, amelyen a másfél ujjnyira szeletelt, körbesütött és már pihentetett húst nagy lángon, egy-két percig sütjük (mindkét oldalát). Mire elkészültünk, a köret is elkészül. Tálaljuk azonnal, a hideg áfonyás borzselével! |
Tipp: Tisztított vajat a legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy a legkisebb gázrózsánkat a legkisebb fokozatra állítjuk, és minimum 250 gr vajat, egy lehetőleg vastag aljú edényben elkezdünk melegíteni. Ezzel nincs is túl sok dolgunk, minimum 1-1,5 órán át csak nézni kell, egyszer-kétszer leszedhetjük a habot a tetejéről, és ha esetleg az alján a tejcukor elkezdene nagyon odakozmálni, akkor szűrjük át egy másik edénybe! Az idő letelte után egy aranysárga, áttetsző, már nem sercegő vagy sistergő, tisztított vajat kapunk, amit lehűtés után hűtőben akár hónapokig is tárolhatunk.