Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Borkísérletek

Kalandozások a borok és ételek világában Sági Szilárddal.

Kemencés csülök pékné módra

2012.12.14

Az örök aduász! Amikor nagyobb baráti társaság érkezik, és nem szeretném az egész napomat a konyhában tölteni, akkor mindig előhúzom a tarsolyból a kemencés csülök péknét (amit természetesen sütőben is elkészíthetünk, persze a végeredmény nem lesz pontosan ugyanaz, de egy biztos, a várt siker így sem marad el). Igazi lusta recept ez, hiszen nem kell hozzá túl sok minden: jó csülök, pár szem krumpli, sok hagyma, minimális fűszer és egy palack jó minőségű fehérbor, na meg persze a jó társaság. Mindezeket - a társaságon kívül -, beszórom a legnagyobb tepsibe, először fólia alatt puhára párolom, aztán amíg ropogósra sütöm a bőrt, már pattanhatnak is a dugók a borosüvegekből.

csülök-2_620x420.jpg

Hozzávalók
- 2 szép kicsontozott csülök (érdemes a csontot is elkérni a hentestől!)
- 1 kg burgonya
- 4 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 3-4 dl Szent István Korona Olaszrizling száraz fehérbor
- só
- frissen őrölt bors
- kakukkfű

bordoboz_olaszrizling.jpg
1_small_4.jpg

Legalább két órán át előmelegítjük a kemencét. A csülköket megmossuk és megtisztítjuk. Aki akarja sütés előtt meg is főzheti egy kicsit, én ezt nem tettem. Ízlés szerint sózzuk és nagy darabokra felkockázzuk.
A kemencés tepsibe beleszórjuk a félbe, maximum negyedbe vágott krumplit, a vastag karikákra vágott hagymát, ráhelyezzük a húsokat, mellérakjuk a csülökcsontokat (ha nem felejtettük ott a hentesnél), majd beletesszük a középen (egészben!) félbevágott fokhagyma fejeket is.

5_small_1.jpg

Az egészet megszórjuk frissen őrölt borssal (jót tesz neki egy kis mustármag és koriandermag is), és ízlés szerint még egyszer enyhén átsózhatjuk. Kakukkfüvet szórunk a tetejére és néhány kakukkfű szárat teszünk bele. Az egészet felöntjük kb. 3-4 dl fehérborral úgy, hogy a tepsi alján kb. 2 mm vastagon terüljön el a bor.
Aztán az egészet alufóliával letakarjuk és mehet az előfűtött kemencébe, ahol legalább 1 – 1,5 órát pároljuk, majd ezután levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét.

Tipp:
A kemencében elkészített ételekhez pontos elkészítési időt nem adok meg, mert azt kemencéje válogatja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borkísérletek

Borkísérletek - Sági Szilárd Sági Szilárd vagyok, jelenleg gasztrokalandor. Az idei adventet a boroknak szentelem és megosztom kedvenc ételeim receptjét. Remélem, hogy ezek az egyszerűen elkészíthető, nem drága, mégis finom ételek nemcsak az ünnepek előtt, hanem akár az ünnepi asztalon is olyannyira rabul ejtik majd sokak szívét, ahogyan korábban az enyémet.

Tudj meg többet a borokról!

Videósorozat borokról érthetően Sági Sziláddal és Laczkó Gábor borásszal!

Szent István Korona - A megkoronázott minőség

süti beállítások módosítása