Az örök aduász! Amikor nagyobb baráti társaság érkezik, és nem szeretném az egész napomat a konyhában tölteni, akkor mindig előhúzom a tarsolyból a kemencés csülök péknét (amit természetesen sütőben is elkészíthetünk, persze a végeredmény nem lesz pontosan ugyanaz, de egy biztos, a várt siker így sem marad el). Igazi lusta recept ez, hiszen nem kell hozzá túl sok minden: jó csülök, pár szem krumpli, sok hagyma, minimális fűszer és egy palack jó minőségű fehérbor, na meg persze a jó társaság. Mindezeket - a társaságon kívül -, beszórom a legnagyobb tepsibe, először fólia alatt puhára párolom, aztán amíg ropogósra sütöm a bőrt, már pattanhatnak is a dugók a borosüvegekből.
Hozzávalók |
Legalább két órán át előmelegítjük a kemencét. A csülköket megmossuk és megtisztítjuk. Aki akarja sütés előtt meg is főzheti egy kicsit, én ezt nem tettem. Ízlés szerint sózzuk és nagy darabokra felkockázzuk. |
|
Az egészet megszórjuk frissen őrölt borssal (jót tesz neki egy kis mustármag és koriandermag is), és ízlés szerint még egyszer enyhén átsózhatjuk. Kakukkfüvet szórunk a tetejére és néhány kakukkfű szárat teszünk bele. Az egészet felöntjük kb. 3-4 dl fehérborral úgy, hogy a tepsi alján kb. 2 mm vastagon terüljön el a bor. |
Tipp:
A kemencében elkészített ételekhez pontos elkészítési időt nem adok meg, mert azt kemencéje válogatja.