Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Borkísérletek

Kalandozások a borok és ételek világában Sági Szilárddal.

Marhapörkölt tarhonyával

2012.12.12

Következő kísérletemhez szándékosan választottam egy alap marhapörkölt receptet, amelyet mindenki a saját ízléséhez formálhat. Bizony, hiszen én nem vagyok az a vaskalapos, aki hangosan felszisszen, ha valaki nem a nagymamája által 50 éve főzött – általa eredetinek vélt – receptet készíti el. Ez egy letisztult, nem „túltolt” pörkölt recept, amelyet viszont éppen annyira megbolondít a Szt. István Cabernet Sauvignon vörösbora, amennyire kell.

marhapöci-620x420.jpg

Hozzávalók
- 1 kg marhahús
- 0,5 kg vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3 dl Szent István Korona Cabernet Sauvignon
vörösbor
- pirospaprika
- 1,5-2 kanál disznózsír
- só
- 1 ek. egész kömény (ki mennyire szereti)


A körethez
- 2,5 dl tarhonya (kb. 2 adag, feltéve, hogy a
partnerünk hölgy)
- jó szelet szalonna
- víz

bordoboz_cabernet_sauvignon.jpg
1_small_3.jpg Pároljuk üvegesre a hagymát egy kevés disznózsíron (lehet ezen vitatkozni, de meggyőződésem, hogy a pörkölt csakis zsírral az igazi). Dobjuk bele a felkockázott (kb. 2x2 cm kockák) marhahúst. Forgassuk addig, amíg ki nem világosodik a hús, aztán jöhet bele az egész kömény, amit én használat előtt egy mozsárban mindig „megjáratok”. Ez azt jelenti, hogy megpróbálom megőrölni, ami persze nem sikerül, viszont ahogy az őrlővel megsértem a felületét, csodálatos illatok szabadulnak fel belőle. 
4_small_2.jpg Miután ezzel megvagyunk, húzzuk félre a tűről, szórjunk bele 1-2 kanál pirospaprikát, forgassuk át, majd ahogy visszatoltuk a tűzre, mehet bele 0,5 liter víz és kb. 2 dl a vörösborból. Most már nincs túl sok dolgunk, minthogy fedő alatt pároljuk puhára a húst (ez csupán órák kérdése…). Amikor már puhulni kezd, akkor levehetjük a fedőt, jöhet 1-2 szelet paradicsom és a hajszál vékonyra vágott fokhagyma, na meg persze a só. 5 perc után már kóstolhatunk és nyugodtan utóízesíthetünk, hiszen én ilyenkor még nagyjából 20-30 percig főzöm a pörköltet, amíg a kívánt sűrűségű lesz, tehát ha van kedvünk, akkor most még nyugodtan rakhatunk hozzá egy kevés vörösbort is.
7_small.jpg A tarhonyát szerintem a legjobb kevés pirított, füstölt szalonnán kezdeni. Tálalásnál petrezselyemmel is feldobhatjuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borkísérletek

Borkísérletek - Sági Szilárd Sági Szilárd vagyok, jelenleg gasztrokalandor. Az idei adventet a boroknak szentelem és megosztom kedvenc ételeim receptjét. Remélem, hogy ezek az egyszerűen elkészíthető, nem drága, mégis finom ételek nemcsak az ünnepek előtt, hanem akár az ünnepi asztalon is olyannyira rabul ejtik majd sokak szívét, ahogyan korábban az enyémet.

Tudj meg többet a borokról!

Videósorozat borokról érthetően Sági Sziláddal és Laczkó Gábor borásszal!

Szent István Korona - A megkoronázott minőség

süti beállítások módosítása