Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Borkísérletek

Kalandozások a borok és ételek világában Sági Szilárddal.

Tejszínes cápaharcsa párolt zöldségekkel

2012.12.10

Ezt a receptet az ihlette, hogy engem is elragadott a láz, hogy szuvidoljak (már amennyire ez otthon megoldható). Arról mindenesetre azonnal meg tudtam magam győzni, hogy szükségem van egy vákuumcsomagoló gépre. És, hogy ezt mi mindenre tudjuk használni, - azon kívül, hogy a fagyasztani kívánt zöldséget, húst stb. sokkal tovább tudjuk tárolni – arra itt van egy példa. A cápaharcsa – és most senki ne lepődjön meg – leginkább fagyasztott módon kapható kishazánkban. Én általában a vásárlás után rögtön le is porciózom, méghozzá: 1 szelet vaj, 1 db fagyott hal, és 1 kaffir lime levél kerül a vákuumzacskóba. A kaffir lime levéltől ne rettenjen meg senki, ezt ki lehet hagyni, vagy bármilyen zöldfűszerrel helyettesíteni. Ha ezzel megvagyunk, mehet is a mélyhűtőbe, és majd csak akkor vesszük elő, amikor ezt az ételt el szeretnénk készíteni.

parolt_hal_620x420.jpg

Hozzávalók
- 4-8 szelet pangasius filé (attól függően, hogy a csapatunk mennyire éhes, illetve mekkorák a filék)
- 20 dkg vaj
- 30-40 g kapribogyó
- 1,5 dl tejszín
- 1dl Szent István Korona Chardonnay fehérbor
- 1 narancs
- 1 lime
- 5-6 kaffir lime levél (ha nincs, rakhatunk mellé fokhagymát, lime karikát)
- 2-3 szál nagyobb sárgarépa
- 2-3 cukkíni (és egy jó zöldséghámozó)
- néhány gerezd fokhagyma
- só
- balzsamecet koncentrátum

bordoboz_chardonnay.jpg

fázis-1_small.jpg A megmosott és megtisztított zöldségeket hosszú vékony szeletekre vágjuk, majd egymásra illesztve összegöngyöljük, és egy fogpiszkálóval összetűzzük.
A halat egy szelet vajjal, valamint egy kaffir lime levéllel, vagy ha ezt nem tudjuk beszerezni, akkor lime karikával (figyelem a kettő teljesen más ízt ad, de lime-mal is finom lesz az eredmény), esetleg egy-két karika fokhagymával levákuumozzuk.
fázis-3_small.jpg Ezután betesszük a halat a zöldségekkel együtt a gőzpárolóba 100 Cº-ra. Nagyjából 7-8 perc alatt el is készül a fogás, de ez mindenkinek a párolójától függ, például ha csak egy pároló edényünk van, akkor picit tovább tarthat.
fázis-5_small.jpg Miközben a hal, és a zöldségek párolódnak, 5-6 deka vajat melegítsünk fel egy lábosban, öntsük rá a tejszínt és a fehérbort majd főzzük néhány percig, hogy a borból elillanjon az alkohol. Jöhet bele a kapribogyó, egy fél narancs leve, esetleg egy kis lime-lé, és egy csipet só. Ilyenkor szoktam belekeverni egy csipet barna cukrot is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borkísérletek

Borkísérletek - Sági Szilárd Sági Szilárd vagyok, jelenleg gasztrokalandor. Az idei adventet a boroknak szentelem és megosztom kedvenc ételeim receptjét. Remélem, hogy ezek az egyszerűen elkészíthető, nem drága, mégis finom ételek nemcsak az ünnepek előtt, hanem akár az ünnepi asztalon is olyannyira rabul ejtik majd sokak szívét, ahogyan korábban az enyémet.

Tudj meg többet a borokról!

Videósorozat borokról érthetően Sági Sziláddal és Laczkó Gábor borásszal!

Szent István Korona - A megkoronázott minőség

süti beállítások módosítása