Ezt a receptet az ihlette, hogy engem is elragadott a láz, hogy szuvidoljak (már amennyire ez otthon megoldható). Arról mindenesetre azonnal meg tudtam magam győzni, hogy szükségem van egy vákuumcsomagoló gépre. És, hogy ezt mi mindenre tudjuk használni, - azon kívül, hogy a fagyasztani kívánt zöldséget, húst stb. sokkal tovább tudjuk tárolni – arra itt van egy példa. A cápaharcsa – és most senki ne lepődjön meg – leginkább fagyasztott módon kapható kishazánkban. Én általában a vásárlás után rögtön le is porciózom, méghozzá: 1 szelet vaj, 1 db fagyott hal, és 1 kaffir lime levél kerül a vákuumzacskóba. A kaffir lime levéltől ne rettenjen meg senki, ezt ki lehet hagyni, vagy bármilyen zöldfűszerrel helyettesíteni. Ha ezzel megvagyunk, mehet is a mélyhűtőbe, és majd csak akkor vesszük elő, amikor ezt az ételt el szeretnénk készíteni.
Hozzávalók |
A megmosott és megtisztított zöldségeket hosszú vékony szeletekre vágjuk, majd egymásra illesztve összegöngyöljük, és egy fogpiszkálóval összetűzzük. A halat egy szelet vajjal, valamint egy kaffir lime levéllel, vagy ha ezt nem tudjuk beszerezni, akkor lime karikával (figyelem a kettő teljesen más ízt ad, de lime-mal is finom lesz az eredmény), esetleg egy-két karika fokhagymával levákuumozzuk. |
|
Ezután betesszük a halat a zöldségekkel együtt a gőzpárolóba 100 Cº-ra. Nagyjából 7-8 perc alatt el is készül a fogás, de ez mindenkinek a párolójától függ, például ha csak egy pároló edényünk van, akkor picit tovább tarthat. | |
Miközben a hal, és a zöldségek párolódnak, 5-6 deka vajat melegítsünk fel egy lábosban, öntsük rá a tejszínt és a fehérbort majd főzzük néhány percig, hogy a borból elillanjon az alkohol. Jöhet bele a kapribogyó, egy fél narancs leve, esetleg egy kis lime-lé, és egy csipet só. Ilyenkor szoktam belekeverni egy csipet barna cukrot is! |